Aποτελέσματα του διεθνούς Διαγωνισμού

ANDREAS DREKIS AWARD - COMPOSITION

Διαγωνισμός   Συνθέσεως 2009/2010 , ενός  λιμπρέτου γραμμένου στα Αρχαία Ελληνικά
για την χαμένη  αρχαία Ελίκη
σε μουσική επένδυση  Όπερας .


                            
           ΟΠΕΡΑ
                    "ΕΛΙΚΗ  ΑΘΑΝΑΤΟΣ"

                                                         - Θρίαμβος της Αρχαιολογίας -

Το μεγαλύτερο γεγονός όλων των πολιτιστικών προσπαθειών που κατέβαλε το Ελληνικόν Ειδύλλιον εδώ και 20 χρόνια αποτελεί η από τον Οκτώβριο του 2009 προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού συνθέσεως Όπερας ”Έλίκη Αθάνατος” βάσει ενός λιμπρέτου γραμμένου στα αρχαία Ελληνικά . Πρόκειται για μια ιστορία που αρχίζει από την αρχαία εποχή μέχρι σήμερα και αναφέρεται στην πλησίον του Αιγίου χαμένη πόλη Ελίκη που εδώ και 20 χρόνια την αναζητούμε με διεθνή ομάδα αρχαιολογικής έρευνας,και της οποίας τα πρώτα ίχνη έχουμε ήδη αγγίξει αναμένουμε στο επόμενο χρονικό διάστημα να βρεθούμε μπροστά στην μεγάλη ανακάλυψη που θα αποτελέσει παγκόσμιο αρχαιολογικό γεγονός. Ήδη πάνω από 80 συνθέτες από όλο τον κόσμο ενθουσιάστηκαν από το λιμπρέτο και ζήτησαν να το μελοποιήσουν.
Όλους το Ελληνικόν Ειδύλλιον
  τους προσκάλεσε αφιλοκερδώς να έλθουν στον χώρο του και να εμπνευσθούν κατά  την διάρκεια της συνθέσεώς τους. Μερικοί από αυτούς ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας  και ήλθαν.
Μέχρι 15.9.2010 ήταν η προθεσμία αποστολής των έργων, ενώ αρχάς Οκτωβρίου διεθνής επιτροπή προσκαλεσμένη από το Ελληνικόν Ειδύλλιον  τα έκρινε  και έδωσε τα αποτελέσματα.  

Δύο πρώτα Βραβεία εδόθησαν  στους

κυρία Τάνια  Σικελιανού από την Πάτρα

και  κύριον  Χέρμαν  Ρεχμπέργκερ  ( Herman Rechberger ) από την Φιλανδία

 επίσης απενεμήθησαν

Μία εξαιρετική διάκριση  στον Γιοχάννες  Κότσι  (  Johannes Kotschi) από την Αυστρία

και ένας έπαινος στον  Μιχάλη Ανδριτσόπουλο  από την Αθήνα

Την  διεθνή κριτική επιτροπή η οποία αποτελούσαν οι
Prof. Werner  Schulze , καθηγητής συνθέσεως στο Πανεπιστήμιο καλών τεχνών της Βιέννης, Alois Springer πρώην μαέστρος της Philarmonica  Ungarica
και  ο Σπύρος Μάζης διδάκτωρ ( Πανεπιστημίου
Jork  A
γγλίας ) συνθέσεως  οι οποίοι και συνεδρίασαν τέλη Σεπτεμβρίου προσκεκλημένοι στο Ελληνικόν Ειδύλλιον.

Περισσότερες πληροφορίες  για  τον Διαγωνισμό με φωτογραφίες και βιογραφικά για τους βραβευθέντας και σχόλια για το έργο τους  από  την διεθνή κριτική επιτροπή  επιλέγετε τις ιστοσελίδες 

http://www.idyllion.gr/libd.htm   στα γερμανικά και  

http://www.idyllion.gr/libe.htm
  στα αγγλικά

Η εκτέλεση της όπερας σε όλο τον κόσμο επιδιώκεται από το Ελληνικόν Ειδύλλιον να αποτελέσει μεγάλο πολιτιστικό γεγονός  και ταυτοχρόνως να συντελέσει σε μια μεγάλη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής Για αυτό και προσκαλεί σε δωρεάν διαμονή  2 εβδομάδων στον χώρο του όλες τις ξένες ορχήστρες και χορωδίες που θα παίξουν την  όπερα στην Ελλάδα και στην χώρα τους!!

Μετά τιμής

 Ανδρέας Ντρέκης 

ΥΓ.Επιλέγετε  την ξεχωριστή  ιστοσελίδα μας
http://www.idyllion.gr/Programm2005-06-07-08.htm

 όπου επίσης εκεί έχετε  πολλές πληροφορίες και φωτογραφίες για το πρόγραμμα  2010

.................................................................................................................................................................................................
Ποιός ήταν ο

Διαγωνισμός   Συνθέσεως 2009/2010

                   
                ΟΠΕΡΑ
                    "ΕΛΙΚΗ  ΑΘΑΝΑΤΟΣ"
                   - Θρίαμβος της Αρχαιολογίας - Ο χώρος πολιτιστικής και μουσικής Δημιουργίας "ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΕΙΔΥΛΛΙΟΝ,"  στη βορειοδυτική ακτή της Πελοποννήσου,  διοργανώνει διαγωνισμό σύνθεσης για Όπερα, σε ένα ήδη έτοιμο λιμπρέτο, προς τιμήν της έρευνας για τον εντοπισμό και την ανασκαφή της περίφημης αρχαίας πόλης ΕΛΙΚΗ κοντά στο  Αίγιο.

Η έμπνευση για το λιμπρέτο προέρχεται από μια ιδέα του κ. Ανδρέα Ντρέκη , ιδρυτή και διευθυντή του Ελληνικού Ειδυλλίου, η οποία έγινε ένα λογοτεχνικό έργο, ένα λιμπρέτο γραμμένο στα Αρχαία Ελληνικά από τον κ. Franz  Knappik, " M.A. Ελληνικής Φιλοσοφίας, και Μουσικολογίας (Πανεπιστήμιο του Μονάχου)".

 

Το 1990 στην περιοχή του Αιγίου, στη βορειοδυτική Πελοπόννησο, ξεκίνησε η αρχαιολογική έρευνα για τον εντοπισμό της αρχαίας  Ελίκης. Η πόλη καταστράφηκε το 372  π.Χ.   από μεγάλο σεισμό και ακολουθήσαντα  καταποντισμό.
Ο Παυσανίας αναφέρει περίπου 500 χρόνια αργότερα, στο βιβλίο του « Ελλάδος Περιήγησης" ότι είδε ερείπια στο βυθό της θάλασσας και έγραψε μια λεπτομερή ιστορία για αυτήν την πόλη και τους κατοίκους της.  Τον καταποντισμό της Ελίκης ιστορούν και πολλοί αρχαίοι συγγραφείς. Για περισσότερες πληροφορίες κάνετε κλικ στο κατάλληλο τμήμα της ιστοσελίδα μας
http://www.idyllion.gr/NewsD.htm   (Γερμανικά) ή

    http://www.idyllion.gr/NewsE.htm   (Αγγλικά) ή
Δεδομένου ότι σχεδόν 20 χρόνια αναζητείται και ακόμη δεν βρέθηκε αλλά με τα πρόσφατα στοιχεία της έρευνας που ήρθαν στο φως  μπορεί να προβλεφθεί  ότι η μεγάλη πόλη της κλασικής εποχής σε λίγο χρόνο θα ανακαλυφθεί ! Βεβαιώνεται δε από τους αρχαίους ιστορικούς  ότι διέθετε  μεγάλο ναό του Ποσειδώνα με το χάλκινο άγαλμά του, την Αγορά και άλλα πλούσια κτίσματα και θα αποτελέσει παγκόσμιο αρχαιολογικό γεγονός , θρίαμβο η ανακάλυψή της . Αυτός ο ενθουσιασμός  για την αναζήτηση  της  χαμένης  πόλης έδωσε ώθηση τόσον στην έμπνευση για τη συγγραφή  του  λιμπρέτου όσο και για την μελοποίησή του,   ΕΛΙΚΗ ΑΘΑΝΑΤΟΣ.


Σε αυτό υμνείται η αγάπης ενός νέου και μιας νέας  στην αρχαιότητα,  που  επέζησαν του μεγάλο σεισμού και της τραγικής καταστροφής της γενέτειράς των. Θα βρείτε όμως στο λιμπρέτο και τις πνευματικές, φιλοσοφικές χαρές του αρχαίου συμποσίου με θέμα τον έρωτα σε  διαλόγους και σε προς μελοποίηση  ποιήματα  αρχαίων λυρικών. 
“Δραματικό “ σημείο καμπής είναι η αλλαγή στο «μέλλον», δηλαδή η παρουσία υμών  των συγχρόνων 2500 χρόνια αργότερα. Μια ελληνίδα αρχαιολόγος  που κατάγεται  από την  περιοχή του Αιγίου, με την ερευνητική ομάδα της αναζητούν επίμονα την κοντινή προς την γενέτειρά της πόλη και γράφουν έτσι σύγχρονη  ιστορία.
 Κατά την διάρκεια αυτής της πολύχρονης αναζήτησης συμβαίνει δεύτερος σεισμός όμως όχι τόσο ισχυρός κατά τον οποίο φαίνεται να γκρεμίζεται ένας τείχος  σε ένα μεγάλο  ανασκαφέντα χώρο.
 Ο γκρεμισμένος τοίχος σαν από  θαύμα αποκαλύπτει εντυπωσιακά μέρος ερειπίων του ναού και κομμάτια  από το άγαλμα του Ποσειδώνα.
Η επιτυχία της μακροχρόνιας επίμονης προσπάθειας σε επιστημονική έρευνα γίνεται πραγματικότητα.
 Εντός ολίγου μεγάλο μέρος  έχει ανασκαφεί. Με μια μεγάλη, θριαμβευτική γιορτή  προς τιμήν πρωτίστως της αρχαιολογίας που λαμβάνει  χώρα  μέσα στον χώρο του πολυπόθητου εντοπισμού της Ελίκης  αλλά και προς τιμήν της αιώνιας αγάπης ,τελειώνει η όπερα  με την χορωδία και τους καλεσμένους  τραγουδώντας και χορεύοντας παλιά και νέα ελληνικά τραγούδια και χορούς.
 
Η αντίθεση μεταξύ της αρχαίας, φανταστικής  ιστορίας των δύο νέων και της τύχης των που ξεπερνά τα συμβαίνοντα στο χρόνο  όσον και της  θαυμαστής προόδου της σύγχρονης επιστημονικής αρχαιολογικής έρευνας και  όλων που  ασχολούνται με τον εντοπισμό της Ελίκης, αποτελεί το συναρπαστικό στοιχείο  στο λιμπρέτο.

Τα χορικά , οι άριες  καθώς και η παρουσίαση των φιλοσοφικών διαλόγων στα αρχαία ελληνικά  τονίζουν την ομορφιά και την ακρίβεια της γλώσσας αυτής και την υποβλητική δύναμή της.

    Για να αποφευχθούν τα γλωσσικά εμπόδια και να επιτρέψει την μουσική επένδυση πιο αποδοτικά σε άλλες γλώσσες,  το λιμπρέτο είναι μεταφρασμένο  στα αγγλικά, και γερμανικά συμπεριλαμβανομένης της φωνητικής εφαρμογής των αρχαίων  Ελληνικών  στο λατινικό αλφάβητο: ως εκ τούτου δεν απαιτείται γνώση των αρχαίων  ελληνικών. Στην ιστοσελίδα μας  www.idyllion.gr

στα λινκ  http://www.idyllion.gr/libe.htm. αγγλικά και http://www.idyllion.gr/libd.htm γερμανικά
 

  μπορούν να έχουν  επίσης μια ακουστική εντύπωση του λιμπρέτου με αποσπάσματα στα αρχαία ελληνικά και μετάφρασή των στα γερμανικά ή αγγλικά . Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, λαμβάνουν το σύνολο του λιμπρέτου τόσον στα Αρχαία Ελληνικά όσον και σε λατινικό αλφάβητο (σε προφορά ερασμιακή)  αλλά και τα περισσότερα σημαντικά μέρη του σε ακουστική απόδοση.

Από τους συμμετέχοντες του Διαγωνισμού αναμένεται να μεταφέρουν  εντυπωσιακά μελοποιημένη την αισθητική και την δυναμική της αρχαίας ελληνικής γλώσσας . Είτε με  αποκλειστικά σύγχρονους, νεοελληνικούς ή αρχαίους ήχους ή σε συνδυασμό και των δύο. Η παραπάνω αντίθεση των παλαιών και νέων μουσικών ήχων και το αρμονικό ταίριασμα  του παρελθόντος και του παρόντος στη σύνθεση πρέπει να θεωρηθεί ως ειδική καλλιτεχνική πρόκληση. Είναι επιθυμητό τα δύο φυσικά φαινόμενα, οι δύο σεισμοί με την διαφορετική τους ισχύ που αποτελούν ζωτικής σημασίας στο αποτέλεσμα της ιστορίας να έχουν σημαντική  προβολή στη σύνθεση.
 Έξω-μουσικά ειδικά εφέ, όπως δια μέσου  ηλεκτρονικών συσκευών, θα ήταν δυνατό να χρησιμοποιηθούν.

Αν αποφασίσετε  σοβαρά  αυτήν την ιστορία να την μελοποιήσετε για όπερα/
Singspiel , δεν είναι μεγάλη διότι περιέχει πολλούς διαλόγους που δεν χρειάζεται να μελοποιηθούν. Απαντήστε μας και  θα λάβετε ολόκληρο το λιμπρέτο διαδικτυακώς.  Όλους τους όρους του διαγωνισμού τους ευρίσκετε στο τέλος.

Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός σε συνθέτες κάθε ηλικίας και εθνικότητας. Η αποστολή της εργασίας θα πρέπει να γίνει  μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου του 2010. Μέχρι αυτήν την ημερομηνία δεν επιτρέπεται να δοθούν παραστάσεις αυτής της όπερας στο κοινό. Η κατάθεση του έργου σας πρέπει να γίνει ανώνυμα  με συστημένη επιστολή.

Ο συστημένος  φάκελος πρέπει να περιλαμβάνει:
1.Την Παρτιτούρα με έναν κωδικό πρόσβασης (3 αντίγραφα),
 
2. Σφραγισμένο φάκελο με το όνομα, διεύθυνση, βιογραφικό
 - σημείωμα, μια πρόσφατη φωτογραφία του συνθέτη και τη δήλωσή του, ότι είναι ο μοναδικός συγγραφέας της  σύνθεσης αυτής. Στο φάκελο πρέπει να αναγραφεί ο κωδικός πρόσβασης. 

Η ενορχήστρωση  πρέπει να ανταποκρίνεται στο ελάχιστο μέγεθος μιας κλασικής συμφωνικής ορχήστρας.

Διάρκεια της σύνθεσης: 90 - 120 λεπτά

Βραβεία:
1.Βραβείο: Κατά το δυνατόν  πρεμιέρα της όπερας στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.  Το εισιτήριο ταξιδιού από την χώρα του συνθέτη προ το Ελληνικόν Ειδύλλιον, καθώς και Διαμονή 2-εβδομάδων με πλήρη διατροφή για δύο στο “Ελληνικόν Ειδύλλιον" Σελιανίτικα / Αίγιο, Ελλάδα.

2. Βραβείο: 2-εβδομάδων διαμονή και πλήρη διατροφή  του συνθέτη και ενός  συνοδού στο “Ελληνικού Ειδύλλιον “

 3. Βραβείο: 1-εβδομάδα διαμονή και πλήρη διατροφή  του συνθέτη  και ενός  συνοδού στο “Ελληνικού Ειδύλλιον “

Στην περίπτωση ενός βραβείου ο συνθέτη είναι υποχρεωμένος να διαθέσει όλο το υλικό για την παρουσίαση του έργου του.

Εις περίπτωσιν επιτυχίας μιας συνθέσεως που βραβεύτηκε ή άλλων συνθέσεων που προτάθηκαν για μουσική εκτέλεση ο  εμπνευστής και οργανωτής του διαγωνισμού έχει ανάλογη συμμετοχή εις την εμπορική  αξιοποίηση αυτών (των συνθέσεων) σύμφωνα με το δίκαιον περί πνευματικών δικαιωμάτων .

 

Η κριτική επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να μη δώσει όλα τα βραβεία ή να δώσει ειδικά βραβεία , π.χ. για μερικά μέρη ενός έργου, ή και να συστήσει έργα χωρίς βραβείο για παρουσίαση.

Ο διαγωνισμός μας θέλει  να δώσει κίνητρο συμμετοχής σε όλους εκείνους, οι  οποίοι όπως και εμείς , ορμώμενοι και εργαζόμενοι από αγάπη και ενθουσιασμό για αυτήν την ιδέα ,  βλέπουν μια πρόκληση για την υλοποίηση αυτού του στόχου, προσφέροντάς  τον σαν δώρο στον εαυτό τους.

   Όλους αυτούς θα τους βοηθήσουμε  με τις δυνατότητες  που έχουμε , να παρουσιάσουν το έργο τους και μαζί να το γιορτάσουμε.  Στους νικητές και σε ¨όσους  συμμετάσχουν  ένα στεφάνι  ελιάς ας είναι το κίνητρό τους,  γιατί αυτοί πρώτα από όλα το έκαναν από αγάπη  προς  το έργο αυτό.


Εμείς θα κάνουμε το καλύτερο. Βραβευμένα ή άλλα  αξιόλογα έργα
  θα τα γνωστοποιήσουμε διεθνώς προς παρουσίασιν  σε πολλούς διευθυντές επαγγελματικών και νεανικών ορχηστρών και χορωδιών, σε μουσικά ουμανιστικά Γυμνάσια που διδάσκονται τα αρχαία ελληνικά  αλλά και σε  Φεστιβάλς και σε Λυρικές σκηνές. του εξωτερικού.

    Επίσης θα δοθεί η δυνατότητα  να έρθουν οι ξένες και οι ελληνικές ορχήστρες και χορωδίες στο «Ελληνικόν Ειδύλλιον" καλεσμένες  μας  και  να  παρουσιάσουν την όπερα, καθώς και σε  άλλες ελληνικές πόλεις και σε αρχαία  θέατρα  με την  οργανωτική βοήθειά μας.

    Η ανταπόκριση αυτή την στιγμή από το εξωτερικό είναι ήδη ενθουσιαστική και από πλευράς διευθυντών ορχηστρών! Στους ενδιαφερομένους  θα αποσταλούν 6 με 10  έργα  για να επιλέξουν  ανάλογα με τις ορχηστρικές και χορωδιακές τους  δυνατότητες και με τη δική τους αισθητική.

Προθεσμία: 15.09.2010 (ημερομηνία της σφραγίδας του ταχυδρομείου).
Η υποβολή πρέπει να γίνεται γραπτώς. (Την διεύθυνση ευρίσκετε παρακάτω)

Συνεδρίαση Κριτικής Επιτροπή:
Αρχές Οκτωβρίου 2010.

Κριτική επιτροπή:
Werner Schulze,
καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης, Συνθέτης, Αυστρία
Alois Springer, Διευθυντής Ορχήστρας, Γερμανία
Σπύρο Μάζης, Συνθέτης, Ελλάδα


Πρόεδρος επιτροπής, Ιδέα και ιστορία του έργου
Ανδρέας Ντρέκης (Ελλάδα): Ιδρυτής και διευθυντής του διεθνούς χώρου πολιτιστικής και μουσικής Δημιουργίας "Ελληνικόν Ειδύλλιον"

 Λογοτεχνική μεταφορά της ιστορίας "ΕΛΙΚΗ ΑΘΑΝΑΤΟΣ"
Franz  Knappik (Γερμανία): "M.A Ελληνική Φιλοσοφία και Μουσικολογία (LMU
Μόναχο) "

Πληροφορίες και συμμετοχές στο διαγωνισμό:
Αντρέας Ντρέκης
Ελληνικόν Ειδύλλιον
Kυανής Ακτής 20
25100 Σελιανίτικα / Αίγιον
Ελλάδα
Τηλ.: 0030-26 910/72 488
Κινητό: 0030 - 69 72 26 33 56
e-mail: hellenikon@idyllion.gr
Webseite www.idyllion.gr